... novinář a publicista ...

Ze Slováckého deníku

27.12.2012 21:26

 

Jilíkovu novou knihu pokřtili vodou z Olšavy

Kunovice - Adventní zastavení mikroregionu Dolní Poolšaví s křtem knihy novináře, spisovatele a publicisty Jiřího Jilíka Olšava ví svoje, bylo v sobotu večer významnou kulturní událostí ve společenském sále Panského dvora Kunovice.

     „Na premiérové adventní setkání, jehož stěžejním bodem je křest knihy Olšava ví svoje a DVD s názvem Tož vitajte..., jsme z našeho mikroregionu pozvali všechny starosty a členy obecních zastupitelstev,“ uvedla Ivana Majíčková, žena na  postu starostky Kunovic.

     Netajila se tím, že v době, kdy svazek obcí Dolní Poolšaví připravoval svoji prezentaci na desátém ročníku Slavností vína v Uherském Hradišti, požádala Jiřího Jilíka, zda by nenapsal nějaký pěkný text o mikroregionu, jehož součástí jsou Kunovice, Popovice, Podolí, Veletiny, Drslavice, Hradčovice a hradišťské místní části Míkovice, Sady a Vésky.

     „Pan Jilík mně ujistil, že takový text už má napsaný a bude úvodem pro jeho zbrusu novou knihu Olšava ví svoje.  Když jsem si jej přečetla, bylo mi jasné, jakou podobu bude mít digitální datový optický nosič, který dostal název Tož vitajte…“ zasvěcuje do tajů vzniku nosiče starostka Majíčková.

     Film ze zmíněným názvem, který ve vysoké kvalitě natočil František Prachman, odstartoval v sobotu večer v Panském dvoře Adventní zastavení, které ještě umocnil kulturní pořad v podání folklorních souborů z Dolního Poolšaví, jež nesl název Vyletěl vtáček.

     Pak už moderátorka pořadu Olga Strašáková dala slovo autorovi knihy Jiřímu Jilíkovi, původci fotografií k jeho dílu Jaroslavu Strnadovi a tvůrci DVD Františku Prachmanovi.

     Autor Jiří Jilík se ve své nové knize vydává podél řeky Olšavy a sleduje dávné události, k nimž zde došlo a které mnohdy přesahují regionální rámec. „Poolšaví je na první pohled fádní. Očima nedohledáte žádné významnější historické památky. Regulovaná Olšava milovníka přírody také nijak zvlášť nenadchne. Jenže krajina má paměť, a když se člověku podaří do ní nahlédnout, zjistí, že jsou v ní uloženy úžasné příběhy,“ svěřil se Jilík, proč se rozhodl, že některé události, které se v krajině kolem Olšavy odehrály, připomene nebo vynese ze zapomnění. Na text Jilíkovy knihy je DVD Tož vitajte…, které natočil František Prachman

      „Čtenář v mé knize najde dvě desítky příběhů vypravovaných krajinou podél Olšavy, které by neměly být zapomenuty,“ dodal Jilík. Pomyslnou tečku za představením své publikace udělal přečtením jejího epilogu.

     Kmotry knihy byli starostové a místostarostové ze svazku obcí Dolní Poolšaví, kteří knihu pokřtili vodou z řeky Olšavy.

    

 

Zdeněk Skalička ve Slováckém deníku

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode