... novinář a publicista ...

Zapomenuté příběhy slováckého Dolňácka

17.05.2018 09:52

Dolňáckem po vodě i po souši

I tak by mohl znít podtitul nové knihy autorské dvojice Jiří Jilík – Bořek Žižlavský, v níž autoři představují na padesát „zapomenutých příběhů“ tohoto kraje. Knihu vydalo pražské nakladatelství REGIA v edici Tajemné stezky. Putování podél Moravy od Napajedel až ke Kyjovu tak zeměpisně navazuje na jejich předchozí knihu Chřiby strážci středního Pomoraví, vydanou předloni v téže edici. Oficiální text nakladatelství:

Mohou vést tajemné stezky i po řece? Určitě ano, ale patrně je tam ještě nikdo nehledal. Buďme tedy prvními a vydejme se nejen po souši, ale i po řece Moravě krajem nazývaným Slovácko. Jen v tmavých konturách zahlédneme pod hladinou řeky zbytky kostela na spytihněvském hradišti, pohlceném před staletími řekou. Poblíž Jarošova nás proužek dýmu vystupující z vegetace upozorní na vesnici pravěkých lovců mamutů. Odtud poplujeme až k valům Veligradu-Starého Města, kde archeologové objevili ty nejnádhernější zlaté a stříbrné šperky. Od vodní pevnosti (Uherské) Hradiště další cesta k Ostrohu a k Veselí nad Moravou již nebude bezpečná, neboť před oddíly divokých Bočkajovců, kuruců či osmanských Turků na rychlých koních, není úniku. Osudovým může ovšem být i vlakové kupé, pokud v něm proti nám usedne proslulý lupič a vrah Lecián; proto raději ve vedlejším přisedneme k vojvodovi Janu Klimešovi a Jaroslavu Haškovi, kteří odjíždějí vstříc balkánskému dobrodružství. A kdo ví, možná prožijeme i velkou lásku, snad ale šťastnější, než byla láska Mánesova modelu Verunky Čudové k hraběti z bílovického zámku, anebo „galánečky z Ježova“, do níž se zamiloval spisovatel Vojtěch Rozner. Až překonáme Moravskou Saharu, v Kyjově si připijeme pohárem vína s poštovním úředníkem Petrem Bezručem, který si poznamená do notýsku, že „vždy veselo bývalo v Kyjově, vždy veselo v Kyjově bude!“ Což ovšem platí nejen o Kyjově, ale i o celém slováckém Dolňácku.

Kniha je v tyto dny distribuována do knihkupectví; určitě bude k dostání v Portale a v Atriu v Uh. Hradišti, u Bůžků v Kyjově, u paní Dvořákové v Hodoníně a paní Pražákové v Uh. Brodě, v Turistickém informačním centru v Buchlovicích. Objednat poštou je možné i prostřednictvím webu nakladatelství www.nregia.cz anebo knihyveligrad@gmail.com.

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode