... novinář a publicista ...

Z února a začátku března

07.03.2011 10:06

Autogramiáda v Popovicích
Beseda a autogramiáda v Popovicích. Sešlo se na čtyřicet návštěvníků. Kromě povídání o Slovácku a četby dvou fejetonů z nové knížky jsem promítl i film o Terezském údolí. Zorganizovala vzorně, jako vždy, paní starostka Nováková. Popovice jsou obec, která se vzorně stará o památky a všechny kříže, boží muka apod. na katastru obce nechává postupně restaurovat.

Nataša Suttá v Uh. Hradišti
Téhož dne se u nás cestou z Prahy do Luhačovic zastavila malířka Nataša Suttá, které pomáhám připravit ve Veselí výstavu obrazů. Suttá je zcela určitě jednou výtvarnicí, která absolvovala akademii výtvarných umění v Čínské republice na Tchajwanu, kde žila dvanáct let. Vernisáž se bude konat 11. března v kulturním domě.

Nataša Suttá na procházce ve veselském parku.

Expedice u nivnického zvonu
Expedice Chřiby se znovu vydala na cestu v neděli 27. března. Tentokrát jsme se pohybovali podél Olšavy, první zastávka byla v kostele v Sadech, kde byl v minulosti hledán hrob sv. Metoděje. Dále přes Popovice ke studánce se svatou vodou, prohlídka kostela v Havřicích a konečně v Nivnici prohlídka místního muzea a nadačního domu, kde je vystaven pověstný nivnický zvon. Viz fotogalerii.

Autogramiáda v Babicích
Velký zájem byl i o autogramiádu v Babicích; konala se 2. března v místním kulturním domě 1. března a sešlo se na ní na šedesát účastníků. Selhala projekce videofilmu, nicméně rozproudila se srdečná beseda, při níž čas rychle utekl. Filmy se budou promítat na podzim. Za uspořádání vděčím Marii, manželce Zdeňka Kroči, mého dávného kamaráda a folkloristy (mužský sbor Kudlovice).

Luděk Galuška o pohřbívání Slovanů
O den později praskal ve švech Památník Velké Moravy při přednášce doc. PhDr. Luďka Galušky CSc., který přednášel na téma pohřbívání u starých Slovanů. Přednáška předbíhá zpřístupnění hrobů dvou revenantů–vampýrů, ke kterému dojde 18. března. Ze Zlína přijel dr. Dokulil i režisér animovaného filmu Laďa Pálka, který ilustroval omalovánky Veligrad, mezi návštěvníky byla choreografka Laďka Košíková s maminkou, řada členů Historické společnosti Starý Velehrad, která přednášku spoolupřádala i lidé ze Slováckého muzea včetně ředitele dr. Ivo Frolce.

S Luďkem Galuškou při zahájení přednášky.

 

Na fašanku Letošnímu fašanku počasí přálo, celou neděli sluníčko příjemně hřálo. Připočteme-li k tomu slivovici, koblihy, písničky a masopustní veselí, duše folkloristy byla v péří. Jenom nás nějak ubývá. Ještě před pár lety jsme se do mikrobusu nevešli, letos jsme v menším autě pro šest měli jedno místo volné. Jeli jsme my dva s Bohumilou, Gusta Knot a Mirek Potyka a řidič Jožka Horňák. Cesta to byla krásná na zážitky i setkání s přáteli. Navštvili jsme Bánov, Komňu, Starý Hrozenkov, Vápenice, Bojkovice a Rudice.
 

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode