... novinář a publicista ...

Už jsme si s vámi dávno nepovídal…

19.09.2008 17:07

A musím říci, že se mi po vás všech, mých přátelích, docela stýská. Většinu léta jsem trávil na chatě ve snaze víc odpočívat, protože můj zdravotní stav vykazuje závažné výkyvy, ale podařilo se mi to jen částečně, protože rozpracované věci jsem nemohl nechat nedodělané.  Z těch záměrů uskutečněných a uskutečňovaných chci upozornit na následující:

Mamince jsem k jejím devadesátinám vydal koncem srpna knížku s názvem Říp. Dočtete se o ní v části Tvorba.

V sobotu 6.9. jste mohli na ČT 2 sledovat další z cyklu Náš venkov s názvem A gajdy tam bývaly vždycky doma o gajdošské tradici na moravských Kopanicích. Ústřední postavou publicistického snímku, na němž jsem se podílel jako scénárista,  jsou mí přátelé ze St. Hrozenkova Lydie, Bohuš a Jiří Gabrhelovi, kteří mají rodinnou gajdošskou muziku Gajdoši z Kopanic. Myslím, že se ten snímek Petrovi Ryšavému docela podařil. Pokud byste se na něj chtěli podívat, stačí zde v části Odkazy kliknout na příslušný název a Váš počítač se spojí s televizním archivem.

Ve Slováckých novinách (příloha Slováckého deníku) skončil v pátek 13.9. seriál komentovaných pověstí z Chřibů s názvem Za dávnými příběhy hor, který jsme po dobu půl roku připravovali na střídačku s Bořkem Žižlavským. Mnozí čtenáři se na nás obracejí s dotazem, zda bude vydána i knížka. Rádi bychom, ale nevíme. Nemáme na profinancování. Do vydání knihy je zapotřebí vložit cca 150 000 Kč, návratnost je však pomalá a nejistá, podle toho, jaký je o knihu zájem.

Ve středu 17.9. jsme s panem MUDr. Igorem Stanclem přebírali v Letohradě v Orlických horách regionální Cenu Miroslava Ivanova za knihu U Zlaté koruny. Seznámil jsem se tam se spisovatelem Oldřichem Šuleřem, který zpracovává historii valašského písemnictví (viz publikace Paměť domova a Laskavé podobizny). Slovácku historie písemnictví, bohužel, chybí.

Příběh lékárny U Zlaté koruny zaujal i režiséra Jaroslava Bařinku, který bude její příběh natáčet koncem října pro cyklus Příběhy domů.

V pátek 19.9. vyjde ve Slováckých novinách první část desetidílného seriálu Příběhy katovského meče. K této práci mě inspiroval meč hradišťského kata, který je ve sbírkách Slováckého muzea a byl donedávna vystaven v expozici k výročí královského města Uherského Hradiště.

V neděli 21.9. bude Petr Ryšavý natáčet ve Vlčnově další díl Našeho venkova, tentokrát o fenoménu „slovácký vdoleček“. Ten den se tam totiž koná Košt slováckých vdolečků. Zpívat a účinkovat budou mé oblíbené zpěvulenky Tetičky z Ježova a Vlčnovské búdové umělkyně. Kdy bude snímek promítán, sdělím prostřednictvím tisku.

Ve čtvrtek 25.9. se Vám v 15 hodin přihlásím z Českého rozhlasu Brno, studio Zlín v pravidelné relaci Listování s Jiřím Jilíkem. Jako hosty jsem do studia pozval malíře Miška Evena a publicistku Alenu Bartošíkovou.

Týž den později odpoledne se přesuneme s Miškem do Vracova, do našeho slavného spolku FELICITA. Naše – tedy nejen nás dvou, ale i dalších členů spolku vedeného Pavlem Petrželou - „klábosení a hádání“ o folkloru u výborného vracovského vína bude tentokrát natáčet režisér Petr Hajn pro pořad Folklorika.

V sobotu 27.9. mě a Miška můžete potkat na hodech v Kunovicích. Ná náměstí před Městským úřadem někdy mezi 13. a 15. hodinou budeme představovat naši knížku Jdu Slováckem krásným, v níž jsou dva texty věnovány mému domovskému městu.

A to je v září skoro všechno. Však je toho až nad hlavu.
Na viděnou. Jiří Jilík

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode