... novinář a publicista ...

Trochu novinek ze Slovácka

19.03.2009 05:15

Fašankománie v České televizi. Už řadu let vyjíždím s přáteli o fašanku na Uherskobrodsko a na Kopanice užít si naplno tohoto bujarého lidového svátku. Stejně tomu bylo i letos 21. února, jenom s tím rozdílem, že v závěsu za naším mikrobusem jelo vozidlo ostravské televize a v něm štáb Folklorního magazínu, vedený dramaturžkou Martou Růžičkovou. Byla to báječná cesta. (Viz fotogalerie.) Televizní reportáž z našeho fašankového putování se objeví na obrazovkách v sobotu 21. března na 2. programu ČT v rámci Folkloriky v čase obvyklém.

Expedice opět na cestách. Ze zimního spánku probuzená Expedice Chřiby se 14. března vydala na své první letošní putování. V malém složení (já, Gusta Knot a otec a syn Žižlavští) jsme vyrazili na Bunč a odtud na skálu Jařabčinu, poté k Roštínské kapli a do Koryčan. Hlavním cílem bylo doplnění fotografického fondu pro připravovanou knížku, o níž čti dále. Několik fotografií z cesty je ke shlédnutí ve fotogalerii.

Z hor na zabijačku. Po návratu z hor mně čekala ještě další cesta – do Nedakonic na zabijačku, tradičně pořádanou tamním mužským sborem. Sešel jsem se tam s řadou přátel jak ze sboru, který je výbornou partou, tak i „přátelů přátel, kteří jsou i našimi přáteli“. Ani roky, kdy zakázaným ovocem, které nejlépe chutná, se namísto manželky bližního svého stává talíř teplého ovaru s hořčicí a křenem, nejsou tak docela k zahození. Setkání lidí, kterým je spolu dobře, rádi si pobesedují a zazpívají, bylo se jako obvykle neslo v báječné náladě. Jeden ze zpěváků, již dosti v dosti povznesené náladě, mě pozval na svatbu. To jsem zvědav...Pár fotografií mně do fotogalerie poslal Jirka Gabrhel, tímto kterému děkuji.

Z Bunče a Kamínek za starými příběhy Chřibů. Pro čtenáře, kteří si oblíbili Expedici Chřiby a rádi četli naše vypravování ve Slováckých novinách, mám dobrou zprávu. Seriál, jenž vycházel v loňském roce pod názvem Za dávnými příběhy hor zanedlouho vyjde v knižní podobě. Stane se tak zásluhou sponzora – vizovické firmy „Jelínek, a.s.; ta je rovněž vydavatelem publikace. Knížku pověstí doplní dvě kapitoly o historii Bunče a Kamínek, dvou známých rekreačních středisek v Chřibech. Grafická příprava už je v běhu u Víti Kučery v Buchlovicích, slavnostní křest proběhne na přelomu dubna a května pravděpodobně v souvislosti s otevřením chaty na Bunči po stavební rekonstrukci.

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode