... novinář a publicista ...

Tonda Vrba na jubilejní trati

21.01.2009 05:14

Zítra, tedy v sobotu 17. ledna, přesně v poledne, vyběhne ze svého domu v Dubníku ve Velké nad Veličkou Tonda Vrba a poběží dvanáct kilometrů do  horňáckých Vápenek, aby zde společně s přáteli oslavil své padesátiny. Tedy on nepůjde, nepojede, ani nepoletí, ale poběží. Bude to jedna z dalších ztřeštěností tohoto kluka v dospělých letech. Přirovnal bych ho k Richardu Halliburtonovi, světoznámému dobrodruhu a spisovateli, který na sebe upozorňoval rozmanitými kousky, v nichž šlo často o život, jakým byl kupříkladu skok do Artézské studny či překonání Alp na hřbetě slona ve stopách Hanibalových. Tondovy kousky si s těmi Halliburtonovými nezadají, jen se o nich – mimo Slovácko - tolik neví.

V redakci Slováckých novin se poprvé objevil v polovině 90. let a hned prvním článkem z Horňácka, který přinesl ke zveřejnění, vyvolal skandál. Popsal v něm, jak „zakopl“ v křoví na náměstí v pravé poledne o jakousi milující se dvojici. Po zveřejnění byl, pokud si pamatuji, poprvé v ohrožení života.

A od té doby několikrát, vždyť na legendárních spanilých výpravách do Rakús i dalších zemí někdejší morarchie, čekala na Tondu a další účastníky mnohá nebezpečenství. Často bloudili  a nikdy nedošli cíle. Mám podezření, že Tonda coby duchovní otec oněch legendárních cest ani neměl v úmyslu nějakého cíle dosáhnout. Neboť ví, že kdo jde k cíli, spěchá a hledí jen dopředu. Ale ten, kdo bloudí, rozhlíží se kolem, vylézá na stromy, brodí se přes potoky, dojídá a dopíjí zásoby, střetává se s nečekaným.

Většina z nás již moc nevěří, že se mezi Hradištěm a Mikulovem, mezi Velkou a Kyjovem dá prožít nějaké skutečné dobrodružství. Tonda však nejen věří, on je umí i vyvolat, umí si je užít a nesobecky se o ně podělit se svými kamarády. Vše co dělá, dokáže proměnit v drama s nečekaným, neznámým koncem, ať jde o výlet nebo program horňáckých slavností. I on sám bývá nakonec zaskočen tím, co rozpoutal, co z jeho podnětů vzešlo. Má úžasný dar umět vyvolávat děje, které pak žijí svým vlastním nekontrolovatelným životem. Být v jeho blízkosti znamená být v poli nepředpokládaných událostí. Třeba že dostanete od někoho naprosto neznámého po hubě. Anebo - potkáte ženu, v jejichž očích spatříte, že po vás zatoužila. Inu takové příběhy se mohou udát jen tam, kde je Tonda Vrba. Proto jsem s ním rád. A přeji mu, aby mu to dlouho vydrželo. Aby dál měnil náš stále více uniformní a odcizený svět, ve kterém nás už nic nedokáže překvapit, v nádherné, bláznivé a vzrušující dobrodružství. Těch dvanáct zítřejších kilometrů mezi Velkou a Vápenkami je toho příslibem i nadějí.

Vitaj, Tondo a na zdraví!

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode