... novinář a publicista ...

Tisková zpráva Krajského úřadu k ceně Pro amicis musae

25.12.2014 16:25

Publicista Jiří Jilík převzal ocenění za kulturní přínos regionu

Publicista Jiří Jilík převzal ocenění za kulturní přínos regionu



ZLÍNSKÝ KRAJ, KUNOVICE – V prostorách Panského dvora v Kunovicích se v pondělí 1. prosince uskutečnilo slavnostní předání ceny „PRO AMICIS MUSAE“ za významný a podstatný přínos kulturnímu rozvoji regionu jejímu letošnímu držiteli – publicistovi a spisovateli Jiřímu Jilíkovi.

Cenu v podobě skleněné plastiky a finančního daru lauerátovi předal hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, radní pro kulturu Ladislav Kryštof a vedoucí odboru kultury krajského úřadu Romana Habartová.

Přítomným, mezi nimiž byli i někteří poslanci a senátoři za Zlínský kraj, starostové měst a obcí, ředitelé krajských kulturních organizací, držitelé ceny PRO AMICIS MUSAE z minulých let i část letošních nominovaných, připomenul hejtman Stanislav Mišák historii oceňování osobností kultury ve Zlínském kraji, která se začala psát již v roce 2004. Hejtman poděkoval nejen letošnímu oceněnému a všem nominovaných, ale také těm, kdo nominace Zlínskému kraji posílají a předkládají tak fakta o lidech, kteří zasluhují veřejného uznání.  

Jiří Jilík cenu získal za literární a publicistickou práci a přínos k uchování a propagaci lidové kultury. Bezprostředně poté, co ji převzal, řekl mimo jiné: „Miluji Slovácko a pořád mám pocit, že té krásné zemi něco dlužím, že jí musím něco odevzdat.“

A Slovácko je skutečně tématem, kterému se věnoval v řadě svých knih, za něž byl několikrát oceněn i v celonárodních soutěžích. Mezi nejznámější patří např. Žitkovské čarování, Jdu Slováckem krásným, Záhadná jízda králů či Rebelové proti všednosti. Spoluautorsky se podílel i na dílech Chřiby záhadné a mytické, Pohádky a pověsti z kraje pod Buchlovem a na dalších titulech.

PaedDr. Jiří Jilík (nar. 1945) působil jako šéfredaktor Slováckých novin, napsal několik realizovaných filmových scénářů a televizních dokumentů, aktivně spolupracoval s časopisem Malovaný kraj i s Českým rozhlasem.

Cena PRO AMICIS MUSAE je udělována od roku 2005. Jejími držiteli se v průběhu let stali: Karel Pavlištík, Pavel Hejcman, Mojmír Trávníček, Josef Jančář, Otmar Oliva, Helena Chybová, Jiří Severin, Eva Urbachová, Josef Holcman a Václav Maňas mladší. Už v roce 2004, kdy ještě ocenění nemělo svůj dnešní název a statut, ale bylo jakýmsi „nultým ročníkem“, byli za přínos kultuře Zlínského kraje oceněni: Ludmila Cápková za celoživotní přínos ochotnickému divadlu a Jaroslav Štika za zásluhy o oživení lidové kultury na Valašsku.

V programu, který připravil Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje, vystoupili „Burčáci“ a „Vlčnovské búdové umělkyně“.

 

Zpracovala: Helena Mráčková

2. 12. 2014

Další informace:

Sýkorová Dvorníková Gabriela
tisková mluvčí
Krajský úřad Zlínského kraje
577 043 190, 731 555 161

 

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode