... novinář a publicista ...

Přečetli jsme

24.09.2008 07:50

Ocenění pro knihu U Zlaté koruny

Regionální Cenu Miroslava Ivanova přivezli minulou středu (17. 9.) z Letohradu, města literatury faktu, Jiří Jilík a Igor Stancl, kteří jsou společně s Janou Spathovou jako spoluautoři podepsáni pod knihou U Zlaté koruny. Odborná porota v čele s doc. Janem Haladou z Karlovy univerzity knihu ocenila jako „významné dílo literatury faktu“. Publikace byla jednou ze tří oceněných knih za rok 2007.

Byť kniha není v běžné distribuci, získala si velmi rychle prestiž v odborné veřejnosti. Dokládá to mimo jiné hodnocení docenta doktora Václava Ruska, který napsal: „Je to pozoruhodné dílo, literární i faktografické. Pokud vím, nemá v naší farmaceutické literatuře obdoby. Zachycuje pozoruhodně život lékárnické rodiny se všemi peripetiemi, zdary i nepřízní osudu. Nejsou to jen suchá data, jaké jsme zvyklí produkovat, ale dramatický pohyb dění v místě a čase. Myslím, že tato publikace se trvale usadí v popředí naší lékárnické literatury, jako zasvěcený obraz lékárenství zejména 19. a 20. století.“ Autorem těchto slov je vysokoškolský pedagog, náš nejvýznamnější historik farmacie a zakladatel Českého farmaceutického muzea v Kuksu.

Kniha se také stala námětem pro jeden z pořadů dokumentárního cyklu České televize „Příběhy domů“, který ve 2. polovině října bude U Zalté koruny a v okolních exteriérech natáčet režisér Jaroslav Bařinka.

Na snímcích v galerii: Předseda poroty Doc. dr. Jan Halada vyhlašuje autory vítězných publikací. Jiří Jilík a Igor Stancl přebírají regionální Cenu Miroslava Ivanova za knihu U Zlaté koruny. Na třetím snímku Jiří Jilík se spisovatelem Oldřichem Šuleřem.

Slovácké noviny, 19.9.2008 (nezkrácené znění)

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode