... novinář a publicista ...

Novinky v čase minulém

08.04.2012 00:07

Besedy v Mařaticích, Strání, Podolí a Svatobořicích Mistříně

 Po Mařaticích se besedy na téma „Jdu Slováckém krásným“ uskutečnily i v kulturním domě v Podolí (12. 2.) a ve škole ve Strání (21.2.). Vrátily mě na chvíli do časů, kdy jsme s Miškem Evenem putovali Slováckem, navštěvovali folklorní festivaly, vinné sklepy v Kobylí, vyzpěvovali zavádku v Bílovicích či na Vrbici, o masopustu projížděli vesnicemi na Uherskobrodsku...

Poslední beseda, tentokrát věnovaná Expedici Chřiby a naší poslední knížce Chřiby po hradských cestách se uskutečnila 27. Února ve Svatobořicích-Mistříně. Byť vesnice leží mimo chřibskou oblast i zde se našlo hodně zájemců o romantickou archeologii; přijeli i přátelé z Vracova a Šardic. Navíc – maminka ThDr. Františka Přikryla (1857-1939), o němž publikace pojednává, se narodila v Mistříně, a tak sem to téma rodově patří. Po skončení fotografické projekce umně sestavené a výstižně komentované Bořkem Žižlavským jsme ještě dlouho seděli u dobrého vína a udělali si „schůzi“ Felicity, protože dojeli Vracovjáci a byli jsme skoro usnášeníschopní.

 

Tom Vizard opět na Památníku Velké Moravy

 V pátek 30. února natáčel štáb brněnského studia České televize na Památníku Velké Moravy jeden z pořadů seriálu pro mládež Záhady Toma Wizarda. Protože jsem měl týž den službu, byla mi svěřena role zaměstnance památníku, sestávající se asi ze čtyř vět pronesených během šesti kroků.

 

Pitínského inscenace je skvostná

 Pitínský pro Slovácké divadlo inscenoval klasickou předlohu Karla Václava Raise Kalibův zločin. V neděli 30. dubna jsme s Radkem Jančářem, ředitelem uherskohradišťské knihovny, mohli konstatovat, že jde – jak tomu v případě Pitínského inscenací ve Slováckém divadle bývá – opět o skvostné představení s výtečnými hereckými výkony Tomáše Šulaje a Ireny Vackové.

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode