... novinář a publicista ...

Novinky lednové

06.02.2012 14:02

Pamět hor – sestřih schválen

3. leden: Byl schválen hrubý sestřih DVD snímku Chřiby paměť hor. Hodinový dokument kombinovaný s hraným filmem si u SKYFILMu (režie Ivan Stříteský) objednal Mikroregion Buchlov. Film se týká čtrnácti obcí mikroregionu a jejich pověstí; průvodci filmu Vladimír Doskočil a Martin Vrtáček ze Slováckého muzea navštěvují místa, kde se odehrávají místní pohádky a pověsti. Práce na scénáři a spolupráce s Ivanem byla potěšením; opět jsem se dostal do míst, která jsem již dříve prochodil s expedicí, a setkal se se zajímavými lidmi. Hudbu ke snímku dělá Josef Fojta. Jsem sám zvědav na konečný výsledek. Hodina na dokument je přece jenom hodně, nebudou se diváci nudit? Věřme, že ne.

 

Pavlicova výstava ve Slováckém divadle

7. leden: Večer o přestávce premiéry divadelní hry Oskar jsem zahajoval ve foyeru SD výstavu Frantovi Pavlicovi. Vystavoval portréty a cyklus Slovácký rok, který miluji, a který tvoří mj. ilustrační doprovod ke knížce Jdu Slováckem krásným II. Pěkný večer umocněný vlastním představením. Jožka Kubáník v této hře našel svoji životní roli. Krásné divadlo! Myslím si, že o ceně Největší z Pierotů za mužský herecký výkon za rok 2012 bylo touto premiérou rozhodnuto.

 

Zlatá koruna ve vysílání ČRo

16. leden: Ve Stanclově lékárně jsme s MUDr. Igorem Stanclem a s redaktorkou Hotařovou (Český rozhlas Brno, redakce zlín) nahrávali pořad do pravidelného cyklu o zajímavých domech a lidech, kteří v nich žili nebo žijí. Vysílat se bude v únoru.

 

Zasedal výbor POPO

20. leden: V Uherském Brodě zasedal výbor POštěpánského POsezení. Jednali jsme o uspořádání besedy u cimbálu s účinkováním členů klubu v dubnu. O několik dní později Luboš Málek oznamuje odklad akce vzhledem ke svým zdravotním problémům. Je akceptován návrh můj a Mirka Potyky uspořádat letní setkání v Amfiku Bukovina v Popovicích.

 

Slováckem krásným až do Mařatic

24. leden: Beseda o knížkách Jdu Slováckem krásným v knihovně v Mařaticích. Přivezl jsem z Brodu Miška Evena. Pěkná beseda s autorským čtením, dobré červené z Derfle. Miško byl zas jednou ve svém živlu. Škoda, že už se vídáme tak málo.

 

O Chřibech na Památníku VM i na Bunči

26. leden: Představujeme s Bořkem Žižlavským knížku Chřiby po hradských cestách. Bořek během marodování připravil fotografickou prezentaci. Památník je narvaný, museli jsme vynosit i židle ze suterénu.

28. leden: Beseda o Chřibech na Bunči. Celé letovisko zaplněno k prasknutí. Do sálu se mnoho lidí nevešlo, hospoda zcela obsazená. A to Hradišťáci, kteří jeli od Modré, nedojeli kvůli náledí v horách na neudržované silnici. Zájem o Přikrylovskou knížku je mimořádný. Kromě nás s Bořkem mluvil i Dalibor Kolbinger o prehistorických lokalitách v Chřibech a Jarda Hrabec o přírodních památkách. Ohlásili jsme uspořádání oslav 10. výročí založení Expedice Chřiby na Bunči na 1. května letošního roku.

 

Ochotníci z Hroznové Lhoty ve Slováckém divadle

29. leden: Báječnou tečku za lednovými událostmi udělali ochotníci z Hroznové Lhoty, kteří vystoupili poprvé za dobu své existence na scéně kamenného profesionálního divadla. Komedii Jitky Pavlicové, Frantovy manželky, jsem sice viděl již na jaře v Hroznové Lhotě, ale bouře smíchu v Slováckém divadle byly nakažlivé. Vyprodané divadlo, aplausy během výstupů, dlouhotrvající potlesk; měl jsem velkou radost, jak to uhráli. Ochotníci se na scénu Slováckého divadla dostali možná potřetí v celé historii této scény. O představení ve Slováckém deníku výstižně referoval Mirek Potyka.

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode