... novinář a publicista ...

Novinky...jarní

09.04.2012 10:24

Jsou stupavské kameny slepou uličkou?

Ve čtvrtek 12. dubna od 17 hodin dojde na Památníku Velké Moravy k disputaci na téma domnělého hrobu sv. Metoděje v Chřibech. Hlavní slovo budou mít archeolog doc. Luděk Galuška z Moravského zemského muzea v Brně a jeho syn Jiří, který psal na toto téma seminární práci na vysoké škole. Mně byla přisouzena role romantického badatele, mně koneckonců velmi sympatická, který bude verdikty vědeckých autorit zpochybňovat.

Tak zvaná stupavská falza, vyhledaná na základě snu Klementýnou Maštalířovou ze Stupavy a vykopaná v roce 1932, nazývá archeolog a publicista Karel Sklenář v knize Slepé uličky archeologie největší falzifikátorskou aférou československé archeologie. Je to zvláštní příběh, který podnes není prost četných otazníků.

Upozorňuji rovněž na to, že dvě z kamenných desek s nápisem v hlaholici ohlašujícím, že jde o kamennou desku z hrobu sv. Metoděje, tedy dvě nejvýznamnější části tzv. stupavských falz, si mohou návštěvníci prohlédnout v Památníku Velké Moravy, kde jsou vystavena až do konce roku. Kamenné desky jsou od svého objevu v r. 1932 veřejně vystaveny podruhé. Poprvé se tak stalo v 90. letech min. stol. v Brně v rámci výstavy věnované archeologickým a historickým falzům. Po novém roce s největší patrností na dlouhá desetiletí, ne-li navždy, zmizí opět v muzejních depozitářích, neboť věda se nerada chlubí svými „slepými uličkami“, byť nebýt právě jich, byla by prosta možnosti ohromovat nás svými vítězstvími.

 

Premiéra pověstí a pohádek z kraje pod Buchlovem

 

V pátek 13. dubna bude mít na Velehradě premiéru jeden z dalších dokumentárních filmů z tvůrčí dílny SKYFILMU Prostějov (Stříteský režie, scénář Jilík). Hodinový DVD snímek, který je kombinací dokumentu s hraným filmem má název Pohádky a pověsti z kraje Pod Buchlovem, vznikal v obraze v minulém roce na objednávku Mikroregionu Buchlov. Průvodci filmem jsou dva herci Slováckého divadla, kteří žijí v Chřibech Vladimír Doskočil (Smraďavka) a Martin Vrtáček (Staré Hutě), kteří provádějí diváky čtrnácti obcemi zmíněného mikroregionu a jsou i hlavními protagonisty úryvků z pohádek a pověstí, které se v obci vypravují. Šlo o mimořádně náročný projekt, na němž se podílely desítky spolupracovníků, ať již šlo o ochotnické herce či členy folklorních souborů, ale také starosty, pracovnice místní akční skupiny v Buchlovicích, či další činovníka obecních úřadů, dobrovolné pracovníky v kultuře apod. Zda a jak jej přijmou první diváci, dozvíme se pozítří. Nutno dodat, že současně s DVD vychází i publikace pověstí obsažených ve filmu (editoři Jilík a Žižlavský) a CD s nahrávkami lidové hudby.

 

O knihách znovu na MFF ve Strážnici

 

Po tříleté pauze se vrací do programů Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice Folklorní klub, ve kterém jsem představoval literaturu, reflektující svět lidových tradic a folkloru. Nový projekt s rámcovým názvem Slovácká čítanka, který jsme vytvořili s pracovnicí NULK, etnografkou Markétou Lukešovou, se uskuteční v rámci MFF Strážnice v sobotu 23. června v jednom z objektů (stodole) ve skanzenu. Jak lze dovodit z názvu, nebudeme jako dříve představovat pouze nově vydávanou národopisnou literaturu, ta bude spíš v krátkém přehledu, ale chceme připomenout starší a většinou již zapomenuté autory a jejich tvorbu. Letos bude mít v klubu hlavní slovo František Horenský, rodák z Pašovic, který působil jako učitel v Boršicích u Buchlovic. Již zapomenutý autor dvou knížek Slovácké obrázky a Nové slovácké obrázky a řady fejetonů publikovaných zejména ve Slováckých novinách na přelomu 19. a 20. století, dal jednou svou prací i název celému klubovému pořadu: Neděle na Slovácku.

V klubu však představíme i další zajímavé práce, kupř. monografii etnografa Pavla Popelky Od vínku k obálence, a zazní i poezie básníka Miroslava Kapinuse.

V pořadu vystoupí členové a muzika souboru Pentla z Boršic a ženský sbor Čečera ze Starého Hrozenkova, texty bude předčítat a verše recitovat člen uměleckého souboru Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

 

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode