... novinář a publicista ...

Natáčeli jsme větrné mlýny

25.05.2008 21:51

Rušno bylo 18. a 19. května na několika větrných mlýnech na Slovácku. Se štábem brněnské televize jsme natáčeli jeden z dílů publicistického cyklu Náš venkov, věnovaný tentokrát lidem, spojeným nějakým způsobem s větrnými mlýny. Vybral jsem do snímku tři. Nemohl samozřejmě chybět kuželovský, který je památkou technického muzea a je skutečným dokladem minulosti. Navíc na něm dělá už řadu let správce a průvodce František Okénka, někdejší muzikant muziky Joženy Kubíka i později muziky Martina Hrbáče, vypravěč a především mimořádný Člověk. (To velké Č není chyba, ale v kontextu věty záměr.) Spolu s ním o mlýnu ve snímku hovoří i folklorista Jenda Pavlíka.

Natáčelo se také na mlýně v Bukovanech u Kyjova, který je výrazem současného návratu k romantice starých časů v pojetí turistického ruchu, se vším pohodlím a komfortem hotelového zařízení.

Ten třetí mlýn teprve roste, a to v Jalubí u Uherského Hradiště, kde jej budují jako věrnou repliku někdejšího mlýna, z jehož původní stavby zůstaly jenom základy. Kromě již jmenovaných se v pořadu diváci setkají s Josefem Kouřilem, budovatelem a majitelem mlýna v Bukovanech, starostou Jalubí Karlem Malovaným a projektantem Jiřím Rychlíkem. Nebudou chybět písničky v podání mužského sboru z Bukovan. Pořad s názvem A přece se točí (Náš venkov) poběží na ČT 2 dopoledne v sobotu 31. května.

Na skupinovém snímku jsou zprava Vašek Horák, zpěvák z Kyjova, Franta Okénka, Jedna Pavlík, režisér Petr Ryšavý a moje maličkost. Ve dvojici pak strýc František a jeho synovec Jan. Další obrázky ve fotogalerii.

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode