... novinář a publicista ...

Nakladatelství VELIGRAD 2014

26.07.2014 11:29

Aktuální nabídka nakladatelství VELIGRAD

 

KNIHY JIŔÍHO JILÍKA

 

 Lékárna U Zlaté koruny. Osudy barokní lékárny na Masarykově náměstí v Uh. Hradišti a jejího slavného majitele Josefa Stancla, který se stal prvním českým starostou královského města. Kniha získala Cenu Miroslava Ivanova.

Distribuce: Stanclova lékárna, Masarykovo nám. 48, 686 01 Uherské Hradiště, kde lze knihu zakoupit, nebo ji objednat na dobírku. Tel. 572 551 400. Též e-shop Slováckého muzea v Uh. Hradišti.

Český Marat. (Dívčí půček) Obsáhlá stať o životních osudech novináře a spisovatele vlčnovského rodáka Jana Janči (1866-1928).

Kniha obsahuje také malý výbor z tvorby a Jančovy memoáry Z Jožkových zápisků obsahující nejstarší popis vlčnovské jízdy králů. Rok vydání 2008.

Vlčnovské vyprávěnky. Pohádky a pověsti ilustrované paličkovanou krajkou Zdenky Brandysové.

Olšava ví svoje. Výpravy proti proudu řeky i času ve dvaadvaceti kapitolách poutavé literatury faktu. Kniha získala Cenu E. E. Kische.

Žítkovské čarování. Žítkovské bohyně, jak se s nimi setkávali národopisci od 19. století až do dnešních dnů. Kniha je jediným dosud publikovaným souborem pramenů k poznání toho zajímavého fenomému Moravských Kopanic. Vydalo nakladatelství Albatrosmedia 2013.

Záhadná jízda králů. Příběh tradice zahalená tajemstvím. Autor za knihu obdržel Cenu Miroslava Ivanova. Kniha obsahuje řadu unikátních archivních fotografií. Vydalo nakladatelství Albatrosmedia 2014.

U nás na Slovácku. Humoristický příběh ze slováícké vesnice 70. let minulého století. Nakladatelství GRADA, 2015.

 Knihy lze objedmnat  prostřednictvím těchto sztránek.

N O V I N K Y

 

Jiří Jilík a kol.: Hráli jsme s Josefem Poláchem. Cimbálová muzika Dolňácko z Hluku se koncem 60. let minulého století zařadila mezi nejoblíbenější muziky tohoto druhu na Dolňácku. Největší zásluhu na zasloužené popularitě muziky měl primáš Josef Polách (1945-2012), rodák ze Starého Města. Po smrti Josefa Polácha se zrodila v okruhu rodiny a někdejších muzikantů myšlenka k sepsání knížky, která bude vzpomínkou na osobu primáše a muziku Dolňácko. Editorského úkolu se ujal publicista Jiří Jilík, který je autorem výchozí životopisné statě mapující muzikantský příběh Jožky Polácha. Do knihy pak svými vzpomínkami přispěla řada jeho spoluhráčů a přátel, nejen z Dolňácka, ale i dalších dvou cimbálových muzik, v nichž Josef Polách působil, a to staroměstské muziky Dolina, kde svou muzikantskou kariéru začínal, a muziky Kunovjané, kde ji končil. Nalezneme zde stati Františka Jelénka, Františka Říhy, Antonína Drgáče, Františka Holmesa Ilíka, Fanyna Rybnikáře a řady dalších. Knihu doprovází množství archivních fotografií. Nakladatelství VELIGRAD a Městský úřad Hluk, 2014.

Distribuce: Turistické informační centrum v Hluku (icmhluk@seznam.cz), Dům knihy Portal v Uherském Hradišti.

 

Fanek Jilík: Tajemství lásky. V červnu 2014 uplynulo sto let od narození kunovického rodáka, uměleckého knihvazače a regionálního spisovatele Fanka Jilíka. Jeho knížky o slováckých dětech Děcka (1949) a Bosá léta (1960) i romány Komu se zelení a Hesla na vratech patří do zlatého fondu regionální literatury Slovácka. U příležitosti 100. výročí Fanka Jilíka připravil jeho syn k vydání soubor knižně dosud nepublikovaných povídek a fejetonů, včetně obsáhlé stati o životě a tvorbě autora. Nakladatelství VELIGRAD 2014.

Distribuce: knihyveligrad{gmail.com

 

Jiří Jilík a přátelé: Miško Eveno: Byl jsem tu s vámi rád. Nová knížka nakladatelství Veligrad je věnována malíři Moarch Miško Evenovi (1934 – 2014) rodáku z Bretaně. Okouzlen slováckým folklorem opustil na počátku 90. let Francii a natrvalo se usadil v České republice, na Moravě, na Slovácku. Žil v Uherském Hradišti a posléze v Uherském Brodě, ale během četných cest, které podnikal za náměty svých obrazů do míst živé lidové tradice a na folklorní festivaly se záhy stal známou a vítanou postavou v lidovém prostředí.Ve výtvarné tvorbě našel osobitý poetický, ale nesentimentální výraz při zobrazení lidové kultury Slovácka, charakteristický hravostí a humorem. Byl i osobitým mudrcem a filosofem, který věřil v obrodu lidské společnosti na bázi společného sdílení hodnot lidové kultury. Své obrazy vystavoval v Brně, Uherském Hradišti, Uherském Brodě, Břeclavi, Hodoníně, Hluku, Vlčnově, Veselí nad Moravou a na mnoha dalších místech.Publikace obsahuje výbor fejetonů Jiřího Jilíka, v nichž se Miško Eveno  vydává společně s autorem do světa lidových tradic, aby se nechali okouzlit jejich imaginací a setkali se s jejich nositeli.  Čtenář zde najde i obsáhlou životopisnou stať a pojednání o Evenově výtvarné tvorbě z pera Miroslava Potyky, Bohuslava Matyáše  intervjú s malířem, malířovu vlastní úvahu o folkloru a vzpomínky přátel (Anna Maděričová, František Holmes Ilík, Nina a Jiří Pavelčíkovi aj. Vše doprovází fotografie a Evenovy kresby. Distribuce: knihyveligrad@gmail.com

 

 

NABÍDKA TITULU CHŘIBSKÉ EDICE

 

M. Baščan a kol.: Chřiby záhadné a mytické, sv. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

 

Jiří Jilík, Bořek Žižlavský: Chřiby. Na hradské cestě (sv. 6) Příběh života a díla zakladatele velehradské archeologie P. Františka Přikryla.

 

Vlastimil Kořínek, Bořek Žižlavský: Chřiby. Hledání hrobu sv. Metoděje (sv. 7) První souborné vydání o dosud marném hledání hrobu věrozvěsta. Poprvé jsou publikovány nálezové okolnosti náhrobních kamenů s hlaholským nápisem z trati Hroby u Stupavy, objevených v 1. polovině minulého století Klementinou Maštalířovou.  Autoři za knihu získali cenu E. Ervína Kische.

 

Bořek Žižlavský, Jiří Blaha: Chřiby.Studánky vyprávějí příběhy Díly 1, 2, 3 (sv.7-10)

 

KONTAKT:

Nakladatelství VELIGRAD

Jiří Jilík

Trnávky 303, 687 08 Buchlovice

OBJEDNÁVKY:

e-mail: knihyveligrad@gmail.com; www.jiri-jilik.com;

pevná linka: 571 141 027

mobil: 722 984 125, 737 557 304

www.jiri-jilik.cz

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode