... novinář a publicista ...

Na vernisáži L. Hodného v Týně

09.04.2012 20:58

S Bohumilou, dcerou Petrou i vnukem Maximem jsme se o Velkém pátku rozejeli do Týna nad Vltavou, na vernisáž výstavy malířské a knihařské tvorby Ladislava Hodného a jeho synů. Městská galerie v Týně praskala ve švech; tolik přátel a příznivců má tento vykající umělecký knihař a malíř. Na zahájení promlouval autorův přítel Ivo Šmoldas, hrál „džezík“, ve kterém si Laďa exceloval na bicí a všechno „kameroval“ Karel Slach, s nímž jsem se kdysi setkal při společné práci pro režiséra Slávka Bařinku.

S uměleckým knihařem Ladislavem Hodným (1940) z Týna jsem se v životě setkal jen párkrát; jeho rodiče se zastavovali v Kunovicích o prázdninách cestou na chalupu na Slovensko. Láďova otce, taky Ladislava, a mého otce Fanka, spojovala profese – oba se věnovali umělecké knižní vazbě. Těch několik letmých prázdninových návštěv v době, kdy jsme byli ještě kluci či snad studenti, nás zvláštně spojilo, byť jsme se v dospělosti setkali pouze jednou - na Laďově výstavě ve Skalici na Slovensku. Spojnicí mezi námi se stala dcera Petra, která se vyučila knihařkou (stejně jako oba synové Laďovi) a podědila po dědovi Fankovi dílnu. S Laďislavem se setkávala na seminářích knihařské asociace.

Před Velikonocemi přišla pozvánka na výstavu do Týna. Rozejeli jsme se do Čech. V Týně se k nám připojil i syn Tomáš a bylo z toho to báječné překvápko i opětovné zjištění, že přátelství může žít i na dálku, pokud jsou přátelé, jak se říká, stejné krevní skupiny. Snad se s tvorbou mého kamaráda Ladislava Hodného v příštím roce bude moci seznámit i uměnímilovná hradišťská veřejnost. (Viz též fotogalerii.)

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode