... novinář a publicista ...

Lidová píseň překračuje staletí

15.10.2012 20:47

Dámy a pánové, vážení přátelé. Tím, že do programu letošního X. ročníku Folklorních legend byl začleněn i Klub Štěpánů a vystoupení několika jeho členů, naznačují pořadatelé, že i Klub Štěpánů se již stal legendou folkloru. Letos v prosinci se uskuteční již jedenatřicáté setkání jeho členů zde v Domě kultury.

Dnes jsme zde proto, abychom toto jubileum připomněli.

Tři desítky let od narození POPA, to je již doba zralosti, to už je vidět, zda ze semene vzklíčil zákrsek, nebo rovný strom. Uvážíme-li, že Klub Štěpánů má tři sta padesát pět registrovaných členů, je jisté, že zakladatelé patrně ani netušili, jak plodnou rostlinku sadí a začínají pěstovat.

  A co to ten klub Štěpánů vlastně je? Odpověď najdeme ve stanovách, které jsou dvojjazyčné – ve spisovné češtině, ale i v nářečí. Takže se v nich mj. praví že Klub Štěpánů je spolek enom pro chlapy, kteří majú rádi vínko, pěsničky aj dobré pojezení a podporujú folklorní tradice. Členem sa može stát každý, koho ostatní Štěpáni schválija. Nesmí byt ale roba, lebo robám je vstup do klubu zakázán.

  Poštěpánské posezení je sraz nás všeckých, kerý sa koná jednú za rok, nekdy kolem Štěpána v Uherském Brodě. Najprv zpíváme hymnu, zvolíme starostu, pak kandidáty na členství, poslechneme si, kolik sme vloni propili a popřejeme jubilantom. Děláme to vždycky na začátku, protože dybysme to dělali až na závěr, kdy už býváme připití, tož bysme sa na ničem neshodli.

A konečně Naši výboři. Tych svolává doživotní starosta podléj toho, kolik vína ostalo, abychom dopili všecko, co jsme nestihli. Doživotnímu starostovi v tom pomáhajú tajemník Mirek Potyka, zapisovatel Jura Pavelčík, hospodář Laďa Slabák a další výboři Franta Janouš, Jara Hrbáč, Tonda Veselka, Jan Hrdina, Jožka Kadlčík, samozřejmě Jara Mikulík a další.

  Chtěl bych dodat, že letošní 10. jubilejní Folklorní legendy nabyly účastí Klubu Štěpánů na svém významu. Ne, nemluví ze mě pýcha ani domýšlivost a důvod hned vysvětlím. Jsme možná jediné sdružení či společnost, ve kterém členství nekončí úmrtím člena. I ti, kteří již navždy opustili tento svět, jsou dále v našich řadách, v řadách Klubu Štěpánů. Jsou vedeni v seznamech. Odpustili jsme jim samozřejmě placení členských příspěvků a omlouváme je z výborových i výročních schůzí, ale jinak jsou stále s námi: první čestný předseda našeho Klubu v roce 1982-1983 dr. Jan Pavelčík, hudební dramaturgové Jaroslav Carda Jurášek a Slávek Jakubíček, choreograf Jan Čumpelík, folkloristé Jan Miroslav Krist, Laďa Friedl, věrným stín vedoucího Brozanů Věrka Blahutky, od jehož smrti uplynulo právě letos deset let, zpěvák a boží člověk Tonda Čevela, muzikant a folklorista dr. Horymír Sušil, Ledňa, muzikanti Mirek Horsák a Peťa Švehlík z Burčáků, Petr Hrobař z Hradišťanu, Franta Kapsa z Nivnice, Jožka Kučera ze „Zahradníků“, Horňáci Jura Mička a Jara Miškeřík, doktor Jan Rampáček z opavského Výhonku, Milan Šášek, Pavel Šašinka,Franta Vystrčil...

  Takže ten dnešní večer, jsou zde s námi Štěpány nejen legendy živé, ale i všichni ti, které jsem jmenoval a které jsme milovali a vážili si jich pro jejich věrnost lidové písni a tradici. Zatímco vše kolem nás je pomíjivé i my sami, lidová píseň překračuje staletí.

 Je to poselství, do něhož naši předkové vložili svoji moudrost a lidskou zkušenost. A je třeba, aby nadále vyrůstaly generace, které to poselství dovedou číst, přidají k němu kousek svého srdce a pošlou je dál, do budoucnosti, těm, kteří přijdou pro nás. A právě o tom je Klub Štěpánů – o srdci a velké lásce k písni.

Ty klobásy a víno jsou tam hlavně proto, že my chlapi nechceme být sentimentální a neradi dáváme najevo své city.

Tož nechť ten dnešní večer s legendami a členy Klubu Štěpánů ve Vás zanechá ty nejkrásnější dojmy.

 

Jiří Jilík, čestný starosta POPO 2012 na X. Legendách folkloru, 13. 10. 2012 v Uherském Brodě

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode