... novinář a publicista ...

Fejeton: Pokroku stůj!

07.01.2014 20:00

                                                              P   S   2014

 

   Nový rok je vždy spojen s očekáváním, a tak nejčastějším tématem jsou vyslovovaná přání anebo předsevzetí. Souvisí to s nadějí, že bude lépe, než v roce uplynulém. A tak si přejeme do nového roku hodně štěstí a zdraví, přestože s věkem vidina naplnění této představy uplývá někam do ztracena. Tak třeba štěstí. Dalo by se statisticky dokázat, že naděje na desetimilionovou výhru ve sportce je zanedbatelná oproti možným rodinným katastrofám, jakože přijdeme o peníze na dovolenou svěřené cestovní kanceláři, která míní zkrachovat, nebo že ženatý syn uteče k milence a snacha utne naše setkávání s vnuky, dávajíc nám za vinu, že jsme zplodili sukničkáře.  Anebo peníze. Vidina, že po vzdáleném strýci v Argentině zdědíme prosperující síť hotelů a pár milionů v cenných papírech, je podstatně menší, než že zahlédneme v televizních novinách naši dcerku, studentku, (jež údajně odjela do Prahy na výstavu moderního umění) při líbačce s nám neznámou na kluka ostříhanou děvou uprostřed průvodu gayů a leseb. Přejeme si a očekáváme klidné stáří, netuše, že náš dům, který jsme koupili v dobré víře od někoho, komu ve skutečnosti nepatřil, do půl roku bude v dražbě a my se budeme muset spokojit s podzimem života stráveným na lavičce v parku, kde v zimě i zmrzneme.

  Říká se, že když se štěstí unaví, sedne i na vola, a tak jen v skrytu duše doufáme, že se jednou nesplete a sedne konečně na nás.

   Nedoufejme, nesedne!

   Pokud je někdo v naději na lepší příští, jsou to šimpanzi. Jak jsme se měli možnost 6. prosince dočíst na serveru „novinky.cz“, newyorská skupina Nonhuman Rights Project zahájila u místního nejvyššího soudu řízení, jehož cílem je získat základní práva pro jednoho z lidoopů – šimpanze. Návrh byl předložen jménem 25letého samce Tomyho a dalších dvou mladých samců Hercula a Lea a 26leté samice Kiko. Navrhovatelé žádají soud, aby uznal základní právo na to, aby tyto bytosti nebyly vězněny, a mohly žít v přirozenějším prostředí. Pokud dojde k průlomovému rozsudku, podá skupina návrhy na osvobození dalších zvířat v zajetí včetně goril, orangutanů, slonů a kytovců, tj. delfínů či velryb.

   Ze zprávy je patrné, že lidstvo, ať se nám to líbí nebo ne, už má vrchol za sebou a očekávat změnu k lepšímu není na místě. V roce 2014 je třeba dát prostor utiskovaným „nelidem“. Smiřme se tedy se stavem věcí a očekávejme vývoj neblahý. Neboť je pravděpodobné, že Evropská unie bude pokračovat v cestě průkopnicky započaté v USA a bude usilovat o rozšíření práv „nelidí“ tak, aby se tito mohli svobodně stěhovat a budovat svá sídla na místech dosud obývaných lidmi. Pokud se kupříkladu ty opice a ryby (Karle Čapku opět na tebe dochází) rozhodnou usadit v Čechách a na Moravě, vzroste sice počet pracovních míst související s potřebou budování vodních ploch a zlevní rybí tuk, avšak soužití se šimpanzy a orangutany se stane zdrojem napětí, neboť jim jako nevýdělečně činným budou přiznány sociální dávky. Důsledek může vést až k sociálně a rasově motivovaným bouřím.

   Tož buďme rádi, že to v roce 2014 bude aspoň tak špatné jako vloni a radujme se, kdyby bylo o trošičku hůř jako před předloni. A na novoročenky napišme svorně místo „PF“ (Pour Féliciter/Pro štěstí), „PS“ - Pokroku, stůj!

                                                                                                                                                                                            

                                                                                                                             

                                                                                                                               Jiří Jilík

 

 

                         P

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode