... novinář a publicista ...

Do kroje za tisíc

21.09.2008 15:31

Díky letošním Dnům vína bude Uherské Hradiště nadlouho spojeno se zajímavým rekordem – ještě nikdy se nesešlo na jediném místě tolik krojovaných, jako právě na hradišťském Masarykově náměstí minulou sobotu. Více než čtyři tisíce našich spoluobčanů vyrazilo na náměstí v kroji, tedy jednou tolik jako v roce loňském. Avšak nebuďme na omylu. Motivem nebyla u značné části z nich láska k lidovému oděvu a k hodnotám tradiční lidové kultury, ale k penězům. Valentova Nadace Děti-sport-kultura totiž vyhlásila, že každý krojovaný bude podarován tisícovkou. Mezi čtyřmi tisíci krojovaných byli i takoví, kteří byli v kroji naposledy před desetiletími jako hodoví stárci. Inu, za tisícovku se dnes sice moc nekoupí, ale pro mnohé je to nemalý peníz. A což teprve, když v kroji vyrazí celá šestičlenná rodina.

Čtyři miliony, které se budou vyplácet, nejsou pro zakladatele Nadace položkou nijak mimořádně velkou. Dny vína jsou jednou za rok, zatímco hrací automaty v barech a hospodách jedou nepřetržitě a stále je dost hlupáků, kteří za ně usedají v domění že zničehonic zbohatnou.

Samozřejmě že akce vyvolala vlnu kritiků. Nebylo by vhodnější dát peníze na něco skutečně hodnotného? Jaký přínos má něco takového?

Podobné otázky kladou většinou ti, jimž jsou Valentovy podnikatelské aktivity z různých důvodů trnem v oku. Kdyby po tisícovce vyplácel pan farář anebo Nadace O a V. Havlových bylo by veselí všeobecné anebo přinejmenším ticho po pěšině.

Sám nepatřím k příznivcům megalomanských akcí tohoto druhu, leč žijeme v době různých realityshow, happeningů, performancí a takto formovaný životní styl si nachází cestu i do oblasti, kde bychom ho nečekali. Sraz čtyř tisíc lidí v kroji ničemu nepomůže, ale ani neublíží. Tlačenice je dobrovolná. Pro někoho je to neškodná zábava, pro jiného možná zkušenost motivující ve vztahu k tradičním hodnotám. Takže z okna ty peníze vyhozené nebyly.

Koneckonců - jinde a jinak se prošustruje mnohem víc než čtyři miliony. Korupční aféry počínaje těmi na hřištích fotbalových až po ty na hřištích politických, jako jsou ty z poslední doby připsané na konto ODS - poslanců Moravy a Tlustého či brněnského zastupitele Milana Venclíka - připravily tento stát a společnost o mnohem víc – o kredit důvěryhodnosti, slušnosti a kulturnosti. To jsou hodnoty, které se za žádné peníze koupit nedají. Ani za ty Valentovy.

Jiří Jilík

Slovácké, noviny, 17.9.2008

Kontakt

PaedDr. Jiří Jilík

jiri.jilik@gmail.com

Zerzavice 1933
Uherské Hradiště
686 0

722 984 125

Vyhledávání

AUTORSKÉ ČTENÍ, BESEDY, PŘEDNÁŠKY

13. března: UH, Klub kultury: Súchovská republika. (Pro A3V)

20. března: Bukovany, knihovna. Žítkovské čarování.

21. března: UH, Kafe uprostřed: Zapomenutý spisovatel Jan Janča

5. dubna: UH, Malá scéna Slováckého divadla : Kachničky. Repríza.

17. dubna: UH, Slovácko v díle Františka Horenského. (Pro A3V)

4. května: Skanzen Veselý Kopec: Žítkovské čarování (V rámci Hrnčířského jarmarku.)

10. května: Kobylí, Panské Mlaty: Žítkovské čarování. + Gajdoši z Kopanic.

17. května: Dolní Němčí, knihovna: Beseda s Mlovaným krajem.

 
 

 

 

© 2007 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode